skip to Main Content

El nou centre de residus, a punt d’acabar

L’equipament ja té l’estructura feta i la maquinària que tractarà els elements també està pràcticament enllestida.

L´estructura del nou equipament, que es va començar a construir l´estiu de l´any passat Diari de Girona.

Les obres del nou Centre de Tractament de Residus de la comarca (CTR) ja estan molt avançades. En aquests moments, l’equipament ja compta amb l’estructura i els paviments i la maquinària que ha de tractar les deixalles estran pràcticament acabades. La infraestructura ocupa més de 18.000 m2 que han de servir per gestionar les escombraries de fracció resta i orgànica i està situada a tocar de l’abocador de Pedret i Marzà. Tot i que la previsió és que es treballs acabin a finals d’any, les instal·lacions no podran estar operatives fins al juny de l’any que ve perquè s’han de sotmetre a un període de proves. El projecte es va iniciar l’any 2008 però el context de crisi va obligar a replantejar-lo. Al 2014 es va aprovar redimensionat. Els treballs estan finançats per l’Agència de Residus de Catalunya i, segons van explicar a l’inici dels treballs, el centre el gestionarà el Consell Comarcal.

La nova planta de fracció resta, que es va començar a construir ?l’any passat, tractarà 60.000 tones anuals mitjançant un sistema mecànic i biològic que permetrà separar materials valoritzables. Això, però, no evitarà que s’hagin de seguir separant les escombraries a casa prèviament, com s’ha fet fins ara, en paper i cartró, envasos lleugers i envasos de vidre. A més, durant el 2017, apareixerà un nou contenidor marró a la bateria de contenidors actuals, on s’hauran de dipositar les restes orgàniques. Aquestes restes seran tractades a la planta de fracció orgànica, que podrà gestionar fins a 10.000 tones l’any, permetent la seva recuperació en forma de compost.

El centre també inclourà una nova deixalleria que farà de centre de gestió i coordinació de les 26 deixalleries de la comarca, una planta de desballestament de residus voluminoos i el centre administratiu i d’educació ambiental, que formen part del projecte tècnic que està previst aprovar el proper mes de novembre i que es construirà al llarg de l’any vinent.

D’altra banda, s’ha previst incloure-hi un circuit de visites. Entre altres, els escolars de la comarca podran visitar les instal·lacions veient totes les parts del procés de tractament de les deixalles i prenent consciència de l’impacte que generen els residus.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, insisteix que «aquest equipament és el projecte estrella de l’actual mandat. Amb un pressupost de més de 31 milions d’euros ens permetrà posar-nos en el primer nivell en el tractament dels residus a Catalunya i situar-nos com una de les comarques més avançades en aquest àmbit».

La primera pedra del nou edifici es va posar el juliol de l’any passat però el projecte partia del que es va començar tramitar i adjudicar el 2009, en plena crisi, per uns 52 milions d’euros. La seva construcció, però, mai es va iniciar i fa dos anys el Consell va aprovar modificar el projecte per «adaptar-lo a la nova situació» però preveient que pogués assumir més ampliacions en un futur si fos necessari.

Back To Top

Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari en el nostre lloc web. Per ampliar informació, pot consultar la nostra Política de cookies* Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca